Tudomány

Lárva tarolt a mikroszkopikus fotók versenyén

Zöldségeknek tűnő homokszemcsék, microchip-labirintus, vízibolhák, fűszálak vitték a prímet a Nikon Small World idei megmérettetésén.

Kapcsolódó cikkek

Kihirdették a Nikon Small World, a világ legjelentősebb mikroszkopikus fotóversenyének győzteseit. Az 1974 óta minden évben megrendezett Nikon Small Worldre csakis a szabad szemmel nem látható világba kalauzoló felvételekkel lehetett pályázni, tudományos, technikai és természettel kapcsolatos témakörökben.

Tavaly a versenyen egy magyar biológus – Dr. Márkus Róbert a Szegedi Biológiai Központ dolgozója – is sikereket könyvelhetett el. Alkotása egy csodatölcsérről bekerült a legjobb húsz közé (Pontosan a 16. lett).

2011-ben a győztes fénykép egy horrorfilm szörnyetegével összetéveszthető zöldfátyolka lárváját mutatja meg eredeti méretének többszöröseként. Dr. Igor Siwanowicz a német Max Planck Intézetben örökítette meg, hússzoros nagyításban, fénymikroszkóppal. A zöldfátyolkákról tudni érdemes, 30 fajuk hazánkban is előfordul.

Némelyik nyertes felvétel mintha egyben feladvány is lenne. Joggal vethetjük fel a kérdést, vajon melyik fotó, mit ábrázol?

Apró tengeri szörnyek – vízibolhák, rákok mellett – ugyanis olyan zavarba ejtő fényképeket is beválogattak a legjobbak közé, mint az első ránézésre talán zöldségekre emlékeztető kínai homokszemcséket mutató képet vagy a kaleidoszkópszerű emlőssejtekből összerakott művészi kompozíciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik