Tudomány

Élet egy csepp vízben

24.hu
24.hu

2011. 09. 21. 11:28

A Nikon 1974 óta rendezi meg mikroszkopikus fotóversenyét: a Nikon Small Worldöt. Idén is jócskán érkeztek látványos felvételek a versenyre.

A nagyító alatt készült természetfotók legalább olyan izgalmasak lehetnek, mint a szabad szemmel is megtekinthető állatokról, növényekről vagy éppen a csillagokról, bolygókról vagy a Holdról fotózott képek. A Nikon ezért rendezi lassan negyven éve azt a versenyt, ahová csak a mikroszkopikus világban rögzített fotókkal lehet pályázni.

2011-ben fitoplanktonok, egy cseppbe zárt szúnyoglárvák, vízibolhák, kerekesférgek, ufonautaszerű zebradánió és egyéb hihetetlenül apró élőlények “portréi” gyarapították a híres fotósverseny gyűjteményét. A Discovery News jóvoltából most mi is megmutatjuk, mi minden rejlik az édes- vagy tengervízben ott, ahova csak a mikroszkópok látnak el.

A közönségdíjasok albuma további izgalmas felvételeket tartogat: Nikon Small World.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.