Tudomány

Tűzjelző wasabi és bogárszex a sörösüvegben

24.hu
24.hu

2011. 09. 30. 09:50

Csütörtök este kiosztották az anti-Nobel, azaz az IgNobel-díjakat a Harvard Egyetemen.

Korábban a témában:

Az IgNobel-díjakat a valódi Nobel-díjakhoz hasonlóan minden évben kiosztják. Az Ig fosztóképző, ez azt jelenti, hogy azokat a tudósokat – és áltudósokat – díjazzák IgNobellel, akik alantas, fölösleges, vagy valamilyen szinten semmire nem való kutatást folytattak.

A matematikai IgNobelt idén a világvégejóslók vehették át – már ha elmentek átvenni, és azóta is nem rettegnek elbújva otthonukban egy újabb kitalált kataklizma miatt. Nem csoda, hogy így megosztva hatan is megkapták ezt az elismerést.

Az idei biológiai IgNobel díjat Darryl Gwynne és David Rentz kapta, akik díszbogarak barna sörösüveghez való vonzódását írták le.

Japánok vihették el a kémiai díjat, a Shiga Egyedtem kutatói, akik rájöttek, hogy a wasabiból ideális tűzriasztót készíthetnek. A wasabi riasztó jelenleg szabadalmi bejegyzés alatt áll.

Az élettani IgNobeles osztrák kutatók kiderítették, hogy a vörös lábú teknősöknél nem ragadós az ásítás, ahogy az embereknél vagy az emberszabásúaknál.

Egy belga kutatócsoport orvosi “címszó alatt” a húgyhólyag telítettségét és a döntéshozatal összefüggéseit vizsgálta. Az idei pszichológiai-díjazottak azt próbálták megfejteni, miért sóhajtoznak annyit az emberek.

A fizikai díj a diszkoszvetők szédülésének okait elemezte ki a kalapácsvetőkkel szemben.

A béke IgNobelt Arturas Zoukas Vilnius polgármestere érdemelte ki azzal a tettével, hogy egy páncélozott járművel végighajtott egy tilosban parkoló Mercedesen.

És végül muszáj megemlékeznünk az irodalomról is, John Perry kutatásáról a Stanford Egyetemen, aki a strukturális halogatás elméletével “tette okosabbá a világot”.

Egyébként nem feltétlenül csak antikutatókat díjaznak IgNobellel. Az IgNobel néha inkább mókás, mint minősítő, ahogy ezt a díj tetején ücsörgő mi volt előbb a tyúk vagy a tojás problémáját bemutató gumiszobor is bizonyítja.

Például tavalyi fizikai Nobel-díjas André Geim tíz évvel korábban békalebegtetésért kapott IgNobel-díjat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.