Tudomány

Kvantumfizikusok és őssejtkutatók kaphatják az idei Nobel-díjat

A Reuters értesülései szerint egy leukémiaellenes szer kifejlesztői, őssejtkutatók és a kvantum-összefonódás kutatói esélyesek az idei Nobel-díjra.

David Pendlebury, aki a Nobel-jóslások szakértője, a cég Web of Knowledge A tudás hálózata – című adatbázisát használta fel elemzéséhez, amelyben azt vizsgálta, hogy egy-egy tudós publikációját hányan használták fel és hányan idézték.

A Thomson Reuters jelöltjei között van három amerikai kutató  – Brian Druker, Nicholas Lydon és Charles Sawyers -, akik a krónikus mieloid leukémia elleni, áttörést jelentő gyógyszert felfedezték és kifejlesztették.

A tudós trió 2009-ben elnyerte a Lasker-díjat, amelyet sokan a Nobel-díj előfutárának tekintenek. Pendlebury jelöltjei között van Robert Langer és Joseph Vacanti is, akik a helyreállító orvoslás, az őssejtkutatás területén értek el jelentős eredményeket.

A kémiai díj elnyerésére Pendlebury szerint esélyes Jean Frechet és Donald Tomalia a dendrimerek felfedezéséért.

Ezek az elágazó szerkezetű szintetikus molekulák “célra” szabhatók, felhasználási területük az orvoslástól az elektronikán át az anyagtudományokig terjed. Esélyes lehet Martin Karplus is a biomolekulák molekuláris dinamikájának szimulációja területén végzett úttörő tevékenységéért.

A fizikai Nobel-díj várományosainak a kvantum-összefonódottság kutatóit jósolja a szakértő. Ennek elmélete szerint a párban előforduló részecskék csatolt állapotban vannak oly módon, hogy ha az egyik állapotát megváltoztatják, akkor a másik állapota is azonnal megváltozik még abban az esetben is, ha kilométerekre vannak egymástól.

Ezen a területen a francia Alain Aspect, az amerikai John Clauser és az osztrák Austrian Anton Zeilinger jöhet szóba esélyesként az elemző szerint, mert eredményeik alapvető fontosságúak lehetnek a jövő számítógépe, a kvantumszámítógép megalkotása szempontjából.

A 2011-es tudományos Nobel-díjak közül az orvosi-élettani díjat október 3-án, a fizikait 4-én, a kémiait pedig 5-én jelentik be Stockholmban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik