Csomagocskákkal emlékezünk

Norvég kutatók ezt vizsgálva állatokon végzett megfigyelésekkel arra jutottak,az emberi agy csomagban hívja elő az emlékeket.
Kapcsolódó cikkek

Aki ébredt már fel szállodában, és egy pillanatra nem tudta, hol van, találkozott már a pillanatnyi emlékezetkieséssel. E azért történhet, mert az emberi agy csomagban hívja elő az emlékeket. A “hotelszobás epizód” során azonban az egyik csomag késik.

Normális esetben az emberek viszont nem veszik észre, hogy az agy egyik emlékről a másikra vált. “Ha valaki kicsit bizonytalannak érzi magát, az azért van, mert több emlékcsomag vetekszik egymással az agyban” – fogalmazott May-Britt Moser, a Trondheimi Tudományos és Műszaki Egyetem professzora.

Rendszerint az emlékezés folyamata olyan gyors, hogy a különböző emlékek közötti váltást nem érzékelhető: vizsgálatok szerint az agy másodpercenként nyolcszor tud váltani a csomagok között.

Vizsgálódásaik során a neurológusok patkányok agyrégióinak elektromos aktivitását kutatták. A rágcsálókkal végzett hosszas kísérletek révén a tudósok olvasni tudták az agysejtek aktivitásának mintáit. Mindezek alapján arra következtettek, hogy az agy az emlékek parányi csomagjai között “szökdécsel”.

Noha megfigyeléseik állatkísérleteken alapultak, a norvég szakemberek úgy vélik, következtetéseik az emberek esetében is helytállók.

“A patkányok ugyanannyira dezorientáltak, mint mi, amikor egy pillanatra nem tudjuk, hol vagyunk. Most kezdünk bepillantást nyerni azokba a mechanizmusokba, amelyek gondolatvilágunkat vezérlik” – állítja Moser.