Tudomány

Gondolatszkennerrel kukucskálhatnak álmainkba?

Egy forradalmian új agyi képalkotó eljárással leolvashatják, majd kivetíthetik az emberek elméjében zajló belső képi világot.

Képzelj el egy eszközt, ami egy monitorra vetíti a gondolataidat, amik éppen járnak a fejedben! Lehetetlennek hangozhat, pedig a Berkeley Egyetem kutatói szerint megvalósítható egy új agyi aktivitást mérő szerkezettel.

A technológiát már önkénteseken is tesztelték. A vizsgálati alanyoknak először fekete-fehér fényképeket, majd hollywoodi filmelőzeteseket mutattak, miközben látókérgük véráramlásáról egy speciális MRI-vel készítettek felvételeket.

A két látványt végül összevetették, és az agyi működésből megfejtett vizuális minták már most is érzékelhető, bámulatos hasonlóságot mutattak a valóság körvonalaival.

Az agykéregből leszűrt foltos képekhez hasonlítókat egy japán tudós, Nisimoto Sindzsi egy számítógépes program segítségével tovább kutatta a YouTube-on. Eredményként a következő találatok jelentek meg számára:

Ami azt illeti, ha javulna a látókéregből azonosítható képek pontos felismerése, akár nemsokára visszafejthetővé válna, milyen film pereg az emberek elméjében.

Jack Gallant, a kutatásban részt vevő egyik idegtudós szerint, ha tovább tudják fejleszteni a technológiát, hamarosan nemcsak a külvilágból érzékelt képi világba, hanem az emlékek, álmok világába is belekukucskálhatnak.

Az eljárást az orvoslásban arra alkalmaznák, hogy megfejthessék, mi jár a kómába esettek, vagy a kommunikációra képtelen, testileg teljesen lebénult, bezárt páciensek agyában.

És hogy mit tenne vele a hadiipar? Ebbe inkább jobb nem belegondolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik