Tudomány

Titkosírás baktériumokkal?

Akár egy hidegháborús kémregényből is származhatna az ötlet: baktériumtelepek lennének a jövő Enigmái.

Az E. Coliról általában bélbetegségek jutnak eszünkbe, a Massachussetts-i Tufts Egyetem szakemberei tanulmányozásuk közben valami egészen másra gondoltak.

Nevezetesen arra, hogy titkos üzeneteket rejthetnek el úgy bennük, hogy azok antibiotikum, LED-lámpa vagy egy okostelefon segítségével egyszerűen megfejthetőek legyenek.

A kutatók olyan E. Coli törzset hoztak létre, melyeknek részei egy fehérje által különböző színekben ragyognak, ha fény vetül rájuk. Az ilyen baktériumokat telepekké tenyésztik, majd a kódolt üzenetnek megfelelően nitrocellulózra nyomtatják. A színekhez az ábécé és számok karaktereit társítják.

A baktériumok lényegében ezután úgy viselkednének, mint egy “élő és láthatatlan tinta”, amelynek a visszafejtéséhez nem kell már mikrobiológiai szaktudás csak pár egyszerű eszköz.

Hogy mire lenne ez jó? Például nagy értékű termékek láthatatlan azonosítására. A baktériumok arra is jók, hogy önmegsemmisítést programozzanak beléjük. Így az amúgy is szabad szemmel üzenet el is tűnhetne egy adott idő után.

Hátránya, hogy a világon korlátozott az üzenetek megfejtéséhez szükséges antibiotikumok száma.

A tudósokat ez persze nem tántorítja el, és a továbbiakban például olyan lelemények fejlesztésén munkálkodnak, mint amilyen a genetikai vízjel vagy más néven a “biológiai vonalkód”, amit az első mesterséges baktérium tervezőjének Craig Venternek sikerült már létrehoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik