Tudomány

Az Északi-sarkra tör Kína

24.hu
24.hu

2011. 09. 26. 11:05

Klímakutató expedíciókat indít az Északi-sarkra Kína, persze közben a legkedvezőbb kereskedelmi útvonalakat és a nyersanyagforrásokat is felmérik.

Korábban a témában:

Novemberben ismét kutatóexpedíciót indít a Déli-sarkra Kína, az Északi-sarkvidékre pedig jövő júliusban indulnak majd szakemberek – jelentette be a tudományos programot szervező és felügyelő hivatal – CAA – igazgatója Sanghajban.

Csü Tan-csou hozzátette, hogy 2015-ig az Antarktiszra öt, az Arktiszra három újabb utat terveznek, amelyek célja elsősorban az időjárás és a környezet változásainak megfigyelése.

A hivatal szakértői szerint a “klímaváltozás következményei – elsősorban északon – jelentős hatással lesznek majd Kínára is. Az expedíciók az új helyzethez való alkalmazkodásra való készülést segítik”.

A következő négy évben Peking a Déli-sarkon már munkába fogott Jégsárkány mellé egy újabb jégtörő építését tervezi.

Az északi-sarki jelenlét több szempontból is stratégiai fontossággal bír a távol-keleti ország számára. A tudósok szerint a jégtakaró olvadása 2050 körül fokozatosan megnyitja majd az Arktisz északnyugati átjáróját, vagyis számottevő mértékben lerövidül a Csendes-óceánról az Atlanti-óceánra való kijutás.

A Szibériát északról megkerülő tengeri út Sanghajból Hamburgba 6400 kilométerrel lesz kevesebb a mostani, Szuezi-csatornán át vezető útvonalhoz képest, ami igen jelentős megtakarításokat tesz majd lehetővé a kereskedelemben.

A jégtakaró alatt gazdag gáz- és olajmezőket sejtenek a kutatók, utóbbiból akár 160 milliárd hordót is rejthet a felszín. Az új lelőhely Peking nyersanyagfüggőségén enyhítene, a megnyíló átjáró pedig a közép-ázsiai és a Kaszpi régióból származó importot gyorsítaná.

Megfigyelők szerint az északi-sarki jelenlét bebiztosítása a fő indoka Huang Nu-bo kínai üzletember augusztus végi, széles körben meglepetést keltő tervének is, amely szerint a milliárdos a jövőben a távoli Izlandon kíván beruházni.

A korábban kormányzati tisztviselőként dolgozó Nubo a szigetország kevésbé lakott észak-keleti felén, 300 négyzetkilométeres területen luxushotelt és ökolétesítményeket akar létrehozni.

A nagyszabású, 100 millió dolláros beruházás sikerét ugyan nem lehet megjósolni, az azonban biztos, hogy minden bizonnyal a jövőbeli kínai befektetések előtt kívánja kikövezni az utat, előmozdítva a két ország közti információáramlást és együttműködést.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.