Tudomány

Kanadában látták a lehulló műhold darabjait

A kiszolgált amerikai műhold szombaton közép-európai idő szerint 6 óra 20 perckor csapódott be.

Okotoks annak a városnak a neve – a nyugat-kanadai Calgarytől délre – amely felett látták a lehulló törmelékeket.

9.00-kor érkezett friss MTI-hír szerint azonban a műhold már áthatolt az atmoszférán, így hamarosan várhatóak a további jelentések a törmelékek becsapódási helyszíneiről.

Az Európai Űrügynökség (ESA) szóvivője a németországi Darmstadtban közölte, hogy a szervezet számítása szerint a műhold közép-európai idő szerint 6 óra 20 perckor csapódott be, de az amerikai társhivatal ezt akkor még nem erősítette meg. A becsapódási területről csak annyit tudott mondani a szóvivő, hogy nem Európában van, hanem valószínűleg Észak-Amerikában.

Közben a NASA megerősítette, hogy az atmoszférán keresztüli becsapódás a Csendes-óceán fölött történt meg.

A katasztrófavédelem folyamatosan tartotta a kapcsolatot a nemzetközi szervezetekkel. Az OKF már pénteki közleményében, így most is hangsúlyozta, hogy Magyarországot nem fogják érinteni a NASA által felbocsátott, korábban a Föld felső légkörét kutató úgynevezett UARS-műhold törmelékei.

A közeledő UARS műholdról szeptember 15-én készített amatőr VIDEÓ itt! (Cikk a felvételről.)

*

A NASA korábbi információi szerint (itt követhető a friss NASA-híradás!) szombaton hajnalban, 5 óra 45 perc és 6 óta 45 perc között (közép-európai időben megadva) csapódott volna be a Földbe a kiszolgált amerikai műhold. Ez azonban elmaradt, mert az időkép.hu információja szerint a műhold ismét emelkedni kezdett, bár sebessége nem változott. (kép forrása: Jónás Károly, idokep.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik