Tudomány

Genetikai információt eszünk

A kínai Nanjing Egyetem kutatói megállapították, hogy a véráramunkba kerülnek a megevett zöldségek RNS-ei.

A mikro-RNS-ekről nagyon keveset tudott eddig a tudomány. Annyi bizonyos, hogy az emberi genomban eddig nagyjából 500 mikro-RNS-t fedeztek fel, a hírvivő genetikai anyagok feldarabolásával szabályozzák és serkentik génjeinket, és így hatnak a sejtekben zajló molekuláris folyamatokra.

Chen Yu-Zhang és munkatársai megállapították, a növényekből és állatokból származó mikro-RNS-szekvenciák evés útján is bekerülnek és hatással lehetnek a szervezetünkre. Az egyik ilyen szekvencia a MIR168a, amely a termelt rizsből származik, így bőségesen megtalálható a kínai emberek vérében.

Hogy mire jó ez a mikro-RNS-szakasz? A kísérletek azt mutatták, hogy a MIR168a egerekben jótékonyan befolyásolja a májműködést, és a szervezet ezáltal könnyebben képes kiszűrni a rossz koleszterint.

Az eredmények azt mutatják, hogy egyáltalán nem mindegy, mit eszünk meg. Vannak olyan növények – például tipikusan ilyenek a gyógynövények – melyeknek az RNS-ei jótékony hatással bírnak szervezetünkre, és vannak olyan eledelek, amelyekből ki tudja, mi jut a vérünkbe a genetikai anyagokat hordozó vagy “mozgató” molekulák töredékeiből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik