Tudomány

Genetikai információt eszünk

24.hu
24.hu

2011. 09. 21. 08:11

A kínai Nanjing Egyetem kutatói megállapították, hogy a véráramunkba kerülnek a megevett zöldségek RNS-ei.

Korábban a témában:

A mikro-RNS-ekről nagyon keveset tudott eddig a tudomány. Annyi bizonyos, hogy az emberi genomban eddig nagyjából 500 mikro-RNS-t fedeztek fel, a hírvivő genetikai anyagok feldarabolásával szabályozzák és serkentik génjeinket, és így hatnak a sejtekben zajló molekuláris folyamatokra.

Chen Yu-Zhang és munkatársai megállapították, a növényekből és állatokból származó mikro-RNS-szekvenciák evés útján is bekerülnek és hatással lehetnek a szervezetünkre. Az egyik ilyen szekvencia a MIR168a, amely a termelt rizsből származik, így bőségesen megtalálható a kínai emberek vérében.

Hogy mire jó ez a mikro-RNS-szakasz? A kísérletek azt mutatták, hogy a MIR168a egerekben jótékonyan befolyásolja a májműködést, és a szervezet ezáltal könnyebben képes kiszűrni a rossz koleszterint.

Az eredmények azt mutatják, hogy egyáltalán nem mindegy, mit eszünk meg. Vannak olyan növények – például tipikusan ilyenek a gyógynövények – melyeknek az RNS-ei jótékony hatással bírnak szervezetünkre, és vannak olyan eledelek, amelyekből ki tudja, mi jut a vérünkbe a genetikai anyagokat hordozó vagy “mozgató” molekulák töredékeiből.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.