Tudomány

Újratervezték egy kukac genetikai kódját

Megalkották Cambridge-ben az első olyan állatot, amely mesterségesen írt genetikai kódot tartalmaz, és egy eddig ismeretlen aminosavat termel.

A brit tudósok a Cambridge-i Egyetemen fonálférgeken a C. elegans 1 mm hosszú fajon végeztek kísérleteket, amelynek teste mindössze ezer átlátható sejtet tartalmaz. A fejlesztés az amerikai Scripps Kutatóintézetben szorgoskodó Dr. Chin és kutatócsapata tíz esztendős munkájára épült.

A fonálférgekbe a féreg genomjának újraírásával sikerült egy olyan 21. aminosavat a szervezetbe kódolniuk, amely a természetben egyáltalán nem létezik. Az aminosav jelenlétét a testben egy világító anyaggal sikerült kimutatni.

A természetben csak 20 fehérjeépítő aminosav található. Az élő szervezetekben ezek az aminosavak különböző kombinációkba rendeződnek. Kapcsolódási sorrendjük az úgynevezett aminosav szekvencia, a fehérjék elsődleges szerkezete, mely szükséges az élet fenntartásához.

A molekuláris biológia kutatói nem tartják kizártnak, hogy a kísérletet más, fejlettebb élőlényeken is megismételhetik. A technika egy olyan módszert adhat a biológusok kezébe, amellyel az élő szervezet molekulái szinte atomról, atomra ellenőrizhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik