Tudomány

Biszexuális az óriáskalmár

A tudósok előtt nem titok többé a mélytengeri óriáskalmárok magánélete.

Amerikai tengerbiológusok már több mint húsz éve pásztázzák az óceánok mélyét az úgynevezett ROV távirányítású merülő járművekkel Kalifornia partjainak közelében. Megfigyelésük egyik célpontja a 400 és 800 méter mélységben élő Octopoteuthis deletron csápos szörnyeteg.

Az említett kalmár akár 4 méteresre is megnőhet, de feltételezések szerint létezhetnek belőle 8 méteres példányok is. Viselkedéséről szinte semmit nem tudtak mostanáig, szexuális életéről pedig még kevésbé. Most azonban lehullhat végre a lepel az O. deletron titkairól.

Henrik Hoving a Monterey Bay Tengerbiológiai Intézet vezetője úgy nyilatkozott a BBC NEWS-nak: ugyan nem sikerült még párosodó állatokat tetten érniük, de már találtak arra vonatkozóan bizonyítékokat, miként szaporodnak ezek az óriási tengeri lények.

Az első meglepő eredményt a begyűjtött spermacsomagok elemzése hozta. Kiderült, hogy a hímek nemcsak a nőstényekkel, hanem a hímekkel is ugyanolyan gyakran és előszeretettel párzanak.

A kutatók azzal magyarázzák a kalmárok biszexualitását, hogy ott ahol az O. deletron él csak potenciálisan kis számban találhat magának társat. Így a kalmár, hogy maximalizálja szaporodási lehetőségét minden egyedet válogatás nélkül „megtermékenyít”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik