Tudomány

Pokolgépekre érzékeny egy lézer

Olyan lézert fejlesztettek ki a Michigani Állami Egyetem kutatói, mely megbízhatóan leplezi le az út menti robbanószerkezeteket.

Az alkalmazott lézer energia-leadása alig tér el az egyszerű kézi mutatófényétől, érzékenysége és szelektivitása alapján képes nagy területek lefedésére és olyan robbanószerkezetek észlelésére, amelyek a katonák halálozásának közel 60 százalékáért felelősek.

“A terepre kihelyezett pokolgépek detektálása fontos, de különösen nehéz, mert rengeteg más vegyület található a környezetben, amely elfedi a keresett molekulákat” – mondta Marcus Dantus kémikus, aki kutatócsoportjával elért eredményét az Applied Physics Letters című szakfolyóiratban ismertette részletesen.

“A robbanóanyagok azonosításában kritikus, hogy érzékeny és szelektív legyen a módszer a molekulaszerkezetre, mert így kerülhető el az épületek szükségtelen kiürítése vagy az utak lezárása hamis riasztások miatt” – tette hozzá Dantus.

Az új lézer a milligramm milliomod részének megfelelő mennyiségű anyagot is képes azonosítani. A lézersugárban rövid és hosszabb impulzusok váltják egymást. Előbbiek megrezgetik a célba vett molekulákat, utóbbiak pedig “meghallgatják” a választ, és azonosítják a különböző “akkordokat”.

A rezgési frekvencia egyedi és megkülönböztető az egyes molekuláknál. A nagy érzékenységű lézerhez kamerák is csatlakoztathatók, és használatuk lehetővé teszi, hogy biztonságos távolságból pásztázzák végig a kérdéses területet.

Mint Dantus felidézte, ezt a típusú lézert és módszert eredetileg mikroszkópos vizsgálatokra fejlesztették ki, onnan adaptálták a robbanóanyag felismerésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik