Tudomány

Új képek az óriásaszteroidáról

Az egyik hamis színes felvételen jól látszik az aszteroida déli pólusának szokatlan felszíne.

A NASA Dawn – azaz Hajnal űrszondája – új felvételeket küldött az aszteroida öv második legnagyobb égitestjéről az óriási Vesta aszteroidáról.

Az aszteroida talajától számítva körülbelül 2700 km magasságból készült új fényképek által a Vesta – és így a Naprendszerszületési folyamatait tanulmányozhatják és a forgástengely pontos irányát határozhatják meg a tudósok.

A Dawn a kisbolygó déli pólusát közelítette meg, ahol egy hatalmas kör alakú objektum vehető ki. Egy hamis színes felvételen pedig érzékelhető az egykori ütközések nyomaival tarkított vöröses színű vestai táj.

A szondát 2007-ben lőtték fel egy összesen 466 millió dolláros összköltségvetésű projekt első lépéseként. A NASA Dawn űrszonda még július közepén állt a Vesta aszteroida körüli pályájára, akkor 188 millió km-re tartózkodott a Földtől.

Akkor a NASA vezetője Charles Bolden hangsúlyozta, a Vesta-kutatásának az emberi űrutazásra is hatásai lehetnek: “A Vesta kutatása komoly tudományos eredmény, és jövőbemutató, mivel utat mutat az ember elkövetkező évekbéli űrutazásainak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik