Tudomány

Szuperközeli képen az óriásaszteroida

Az aszteroidához a legközelebb férkőzve hihetetlen jó felvételeket készetített a Vesta ősbolygóról a Dawn űrszonda.

A 220 millió kilométer távolságra lévő Vesta aszteroida a naprendszer korai időszakából származik, felfedezésével közelebb kerülünk bolygónk fejlődéstörténetének megismeréséhez.

A Vesta a naprendszer egy ősteste, 4,5-4,6 milliárd éves. Ilyen régi kőzet nem ismert a Földön. Az aszteroida a Naprendszer keletekezésének megválaszolatlan kérdéseire adhat választ.

Az 530 kilométer átmérőjű Vesta aszteroida a Földtől mintegy 280 millió kilométerre, az úgynevezett aszteroidaövön található, és a 4,5 milliárd évvel ezelőtt született Naprendszer keletkezésének idejéből megmaradt protobolygóként tartják számon. Más protoplanéták összeolvadtak egyéb bolygókkal, vagy ütközésekben megsemmisültek.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Dawn nevű űrszondája három és fél évig tartó utazást követően májusban készítette el első felvételeit a Vestáról, melyek azonban még nem voltak elég élesek. A most Washingtonban nyilvánosságra hozott felvételek viszont már húsz kilométeres közelségű, felismerhető részleteket mutatnak az aszteroidáról.

A következő hetekben a Dawn kétszáz kilométerre megközelíti a Vestát és akkor ezerszer pontosabb részleteket is látni engedő képeket készíthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik