Tudomány

A puhatestűeknek négyszer is kifejlődött az agyuk

Jelenleg a polipok és a tintahalak számítanak a legintelligensebb gerincteleneknek a bolygónkon. Idegrendszerük négyszer is kialakult, teljesen önállóan.

Egyre több bizonyíték kerül elő arra vonatkozóan, hogy a különböző állatcsoportok pl. a puhatestűek és az emlősök idegrendszere nem egyszer, hanem többször is kifejlődött párhuzamosan történetük során.

Alabamában az Auburn Egyetemen Kevin Kocot és munkatársai a puhatestű állattörzs evolúciós történetét írták le a genetika és az idegtudomány segítségével. A puhatestűek körébe ma nagyjából 100 ezer ismert faj tartozik, melyeknek léte nyolc nagyobb ágra vezethető vissza.

Leírásuk alapján kiderült, hogy a csigák és a meztelen csigák nem állnak olyan közeli rokonságban a polipokkal, tintahalakkal, szépiákkal és a nautiluszokkal, mint ahogy azt eddig feltételezték.

A lábasfejűek ugyanis magasan fejlett központi idegrendszerrel bírnak – a csak idegsejtgócokkal rendelkező csigákhoz képest -, amely azt is lehetővé teszi számukra, hogy navigálhassák magukat egy útvesztőben, valamennyire már használjanak eszközöket, utánozzanak más fajokat, és összetett problémák megoldására sarkallják egymást.

Az amerikai kutatók új családfájukban a csigák mellé a sokkal egyszerűbb idegrendszerű kagylókat és az osztrigákat helyezték.

A tudósok az új rendszertani osztályozás alapján úgy gondolják, a puhatestűek központi idegrendszere négy különböző “ágon” fejlődött ki. Mindez azért lenyűgöző Leonid Moroz, a flordiai Gainseville Egyetem kutatója szerint, mert az idegtudósok és biológusok eddig azt hitték, hogy az ilyen bonyolult struktúrák csak egyszer, “egy úton” alakulnak ki az evolúció során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik