Tudomány

Bemérték egy barna törpe viharait

Felejtsd el a földi hurrikánokat vagy a Jupiter nagy vörös foltját. Egy barna törpén dúló vihar mindenen túltesz.

Ha az égi objektumok viharait hasonlítanánk össze egy barna törpe nyerne könnyedén, ugyanis az ilyen törpecsillagokon dúló erőszakos viharok hatása akár 47 fényévnyire is kimutatható.

Annyira, hogy a 2MASS 2139 jelű barna törpe viharainak erejét a chilei Las Campanas Obszervatórium csillagászainak sikerült bemérniük.

A tudósok egy 2,5 méteres infravörös teleszkóppal rögzítették a törpe viharainak változásait több órán keresztül. Azt találták, hogy a távcsővel mért célpont fényereje 30 százaléknyit változott alig nyolc óra alatt. Ami a törpecsillagon hatalmas, földi mértékekkel elképzelhetetlen “időjárási” aktivitást feltételez.

Egy barna törpe esetében olyan fényváltozási jelenségek, melyeket a jégtakaró változásai vagy a sziklás bolygókon folyó vulkanikus tevékenység okozna, így biztosan viharról lehet szó.

A barna törpék olyan égitestek, melyek tömege túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak.

Energiát már nem sugároznak, lassan lehűlnek, felszíni hőmérsékletük 700-2700 °C fok. Mivel tömegük nem túl nagy és energiát nem sugároznak, fényük gyengécske, megtalálásuk nehéz, viszont újabb megfigyelések szerint legalább annyian vannak, mint a közönséges csillagok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik