Tudomány

Százmillió éves ürüléket azonosítottak

24.hu
24.hu

2011. 09. 12. 08:27

Amikor egy páncélosatkát elért a tűz, épp egy virág pollenjét fogyasztotta. A virágon talált ürüléknyomok pedig az ezt megelőző étkezésekről tanúskodnak.

Korábban a témában:

Mikroszkopikus méretű tragédia nyomaira bukkant egy nemzetközi paleontológus csoport megszenesedett krétakori maradványok vizsgálatakor: erdőtűz során faszénné vált parányi virágon egy páncélosatka 0,2 milliméteres fiatal egyedét ismerték fel, amint az épp a virág egyik pollenzsákjába dugja a fejét.

Amikor az állatot elérte a tűz, épp a virág pollenjét ette meg. A virágon talált ürüléknyomok pedig az ezt megelőző étkezésekről tanúskodnak. Két virágon ezenkívül még találtak egy-egy csípőszúnyogtól származó szárnypikkelyt. Ez a csípőszúnyogok eddigi legősibb nyoma.

Az atkák a talajfauna fontos alkotóelemei. Mivel a virágot gombafonalak szőtték át, valószínűsíthető, hogy már hervadtan a talajra esett, mielőtt a páncélosatka belemászott.

1997 óta a kutatók a Németország nyugati részén található Bergisches Land üledékrétegeiből ősi virágok és ízeltlábúak százait tárták fel.

A leletek különösen ép mivolta betekintést enged egy rég letűnt kor ökoszisztémájába. A kövületek ugyanis fontos kréta kori változásról tanúskodnak: akkoriban jelentek meg a virágos növények, és ezzel bekövetkezett a növények történelmének legjelentősebb áttörése. Rövid időn belül kialakult nagyjából 440 családjuk, amelyekbe ma mintegy 250 ezer faj tartozik.

A virágos növények térhódításával az ökológiailag fontos ízeltlábúak is gyors evolúción mentek keresztül. A változás még a szárazföldi gerinceseket is érintette – így a kréta kor joggal tekinthető döntő korszaknak a mai szárazföldi ökoszisztémák keletkezése szempontjából.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.