Tudomány

Védetté nyilvánították a félezer éves szőlőtőkét

Hivatalosan is felveszik Ausztria védett természeti értékeinek listájára azt az ötszáz éves burgenlandi szőlőtőkét, amely a zöld veltelini fajta egyik ősének egyetlen ismert példánya.

A szőlőtőke a mai burgenlandi tartományi székhely, Kismarton egyik városrészében, a bortermelő hagyományaira büszke St. Georgenben található.

A védett természeti értéket jelző tábla ünnepélyes felavatására a szombaton, a St. Georgenben megrendezendő Nyitott pincék napja keretében kerül sor. Az emléktábla-avatáson részt vesz Nikolaus Berlakovich osztrák mezőgazdasági miniszter is.

A helybeliek körében évtizedek óta járta a szóbeszéd egy “őstőkéről”, amely valahol a város körüli szőlőkben található. A szőlőtövet végül 2000-ben, egy idős helyi lakos elmondása alapján találták meg, egy elhagyott legelőn.

Genetikai kutatások eredményeként 2009-ben bebizonyosodott róla, hogy az Ausztriában rendkívül elterjedt zöld veltelini egyik, addig ismeretlen szülőfajtáját képviseli.

A megtalálási helyéről St. Georgen-inek elnevezett fajtát az elmúlt években sikeresen szaporították. Maga az “őstőke” 2010 elején kis híján elpusztult, miután ismeretlen tettesek súlyosan megrongálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik