Tudomány

Kihajtott a félezer éves szőlőtőke

Új hajtásokat hajtott az az ötszáz éves szőlőtőke, amelyet két hónappal ezelőtt vandál módon szétvagdaltak az ausztriai Kismartonban.

A tőke a zöld veltelini fajta egyik őse, és borászok úgy vélték akkor, hogy a különleges növény valószínűleg nem éli túl a pusztítást.

Borászok azonban csütörtökön közölték, hogy a tőkén új hajtások jelentek meg. Hans Moser elmondta: három éven belül ismét szőlőt szüretelhetnek majd róla.

A szőlőtőkét tizenegy éve fedezték fel. Genetikai kutatások eredményeként két éve bebizonyosodott róla, hogy az Ausztriában rendkívül elterjedt zöld veltelini addig ismeretlen őse. A város tulajdonában álló növény eszmei értékét százezer euróra becsülik.

A családi borkiméréseiről híres városrészben, St. Georgenben régóta történetek keringtek egy ősöreg szőlőtőkéről, amely egy elhagyott szőlőskertben áll valahol a Lajta-hegység oldalában. 2000-ben rá is találtak, és a genetikai kutatások hamarosan kimutatták, hogy egy addig ismeretlen fajtát képvisel, amelynek Európában sehol nincs párja és amely a zöld veltelini egyik szülőfajtája. A másik szülőfajta a tramini.

A megtalálási helyéről, Kismarton St. Georgen városrészéről elnevezett fajtát az elmúlt években szaporították, így utánpótlása biztosított.

AJÁNLOTT LINKEK:

Veszélyben a félezer éves szőlőtőke (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik