Tudomány

Bélbaktériumok Facebookja

A MyMicrobes projekt a belekben élő mikrobák alapján gyűjti az embereket egyetlen online közösségbe.

Tegnap indult a MyMicrobes non-profit program, mely embereket invitál arra, hogy nagyjából 2100 dollárért, azaz 419 ezer forintért feltérképezzék bélbaktériumaik DNS-t.

A honlap célja végső soron az lenne, hogy az embereket gasztroenterológiai szempontból felmérje és egyben segítse őket például diéta tippekkel. Cserébe a kutatók rengeteg adatok gyűjtenek össze a mikrobák tulajdonságairól.

A MyMircobes projektet ugyanaz a kutatócsoport indította, mely az év elején osztályozást állított fel arról, hogy az egyes emberek beleiben, mely bélbaktériumok dominálnak.

Bélbaktériumok alapján a tudomány jelenlegi állása szerint az emberiség három nagy csoportba osztható: Bakteriod, a Ruminococcus vagy Prevotella.

Azok az emberek, akik sok húst és telített zsírban gazdag ételeket fogyasztanak a Bakteriod csoportba tartoznak, akik rendszeresen isznak alkoholt a Ruminococcusba, akik a többszörösen telített zsírsavakat és a szénhidrátban gazdag ételeket kedvelik, azoknak a szervezetében a Prevotella baktérium van túlsúlyban.

Egyelőre mintegy 100 fő regisztrált a bélbaktériumok Facebookjára. A tudósok becslései szerint ez a szám körülbelül 5000 főre növekedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik