Tudomány

Elektromosan is “hallanak” a delfinek

Német tudósok megfejtették a delfinek hetedik érzékét.

Az echolokáció – a visszaverődő visszhang felfogása az ultrahangos tájékozódás mellett – a delfineket az elektromos mezők is segítik zsákmányuk megtalálásában.

Wolf Hanke a Rostocki Egyetem kutatója és kollégái hőképes eljárással a Sotalia guianensis delfinek felső állkapocs gödreinek intenzív pszichológiai tevékenységét vizsgálták meg.

Az elektromos érzékelésre szolgáló hasonló gödröket már korábban azonosítottak primitív tojáslakó emlősöknél, kacsacsőrű emlősnél és kétéltűeknél. A kutatók arra voltak kíváncsiak, a delfineknél is hasonlóan működik-e ez a rendszer, mint más állatoknál.

A méréseket egy halott és egy élő delfinen végezték el. Az élő delfin egyértelműen adott válaszreakciókat egy hal által generált elektromos erőtérre, így kiderült: a delfinek az elektromos mezőket is “hallják”.

Az elektroérzékelés a kutatók szerint hatékonyabb rövid távon, mint az echolokáció. A német tudósok rámutattak arra, hogy az elektroérzékszervek az ősi állatok bajszának továbbfejlődése. A kutatók elmélete szerint, valószínűleg más delfinfajoknak, bálnáknak szintén lehet hetedik érzékük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik