Tudomány

Új szuperbaktériumot azonosítottak tehenekben

Egy eddig ismeretlen húsevő baktériumtörzset fedeztek fel brit és dán tehenekben, mely fertőző lehet az emberekre.

Brit környezetvédelmi aktivisták úgy gondolják, az új törzs a tejtermelők túlzott antibiotikum-használata miatt fejlődhetett ki. Mivel egy szuperbaktériumról van szó, így ellenálló minden gyógyszerrel szemben.

Az MRSA, azaz a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus egy általában ártalmatlan baktérium, de ha sebeket támad meg, akár halálos is lehet. A bőr és nyálkahártya sérülésén át a mélyebb szövetekben bújik meg. Ennek hatására ott vörös dudorok jelennek meg a bőrön, melyek kezelés híján felpuffadnak és gennyel telnek meg. Viszonylag gyakori a kórházakból hazabocsátott páciensek körében.

Az új MRSA, azaz húsevő baktérium brit tehenekben jelent meg, ám a Cambridge-i Egyetem kutatói szerint az új törzs kevéssé jelent veszélyt az emberre, de oda kell figyelni rá. A mezőgazdasági szakembereknek vissza kellene szorítani a szuperbaktériumok megelőzése miatt az állattenyésztésben az antibiotikumok túlzásba vitelét.

A kutatások eredményei szerint az új baktérium előfordulása a tejtermékekben nagyon alacsony. A tehéntejek többsége pasztőrözött, a pasztőrözés pedig elpusztítja a tejben fellelhető összes kórokozót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik