Tudomány

Óriáscápát mutogatnak egy kaliforniai akváriumban

Az érdeklődők saját szemükkel vagy webkamerán keresztül nézhetik meg a lenyűgöző csúcsragadozót.

Az 1,2 méter hosszú és 17,8 centiméter széles hím fehér cápát szerda éjszaka szállították át Malibuból az intézmény Nyílt vizeken című kiállításának akváriumába.

A tengerkutatók reményei szerint a majdnem 20 kilogrammot nyomó különleges lakó jó pár hónapig fog vendégeskedni a vízi állatkertben,  és a vele való találkozás hatására a látogatók is nagyobb figyelmet fordítanak majd a tenger élővilágának védelmére.

Az akváriumban hatodik alkalommal mutatnak be fiatal fehér cápát. A korábbi példányok mindegyikét visszaengedték a természetbe. Az intézmény illetékeseinek elmondása szerint a mostani cápát augusztus 18-án fogták ki a kaliforniai Marina del Rey partjainál.

Az átszállítást megelőzően az állatot egy elkerített óceáni területen tartották megfigyelés alatt, ahol kényelmesen úszkált és rendesen táplálkozott.

A szakemberek szerint a vadon élő cápapopulációk száma világszerte csökken. A fehér cápák esetében ennek egyik oka a lassú szaporodás, és az, hogy az állatok a felelőtlen halászok és a trófeavadászok egyik első számú áldozatai lettek.

Ezek a lenyűgöző teremtmények védettnek számítanak az amerikai, valamint a dél-afrikai, mexikói, ausztráliai és egyéb országok vizeiben is. A nagy fehérek elsősorban lenyűgöző méreteikről ismertek. A legnagyobb hím példányok testhossza akár a hat métert is meghaladhatja, és súlyuk elérheti a 2268 kilogrammot. Ezek a cápák a tenger csúcsragadozói közé tartoznak, de időnként kisebb testű halak és tengeri madarak is szerepelnek az étrendjükben.

Julie Packard, az intézmény vezetője szerint már az a nőstény példány is rengeteg érdeklődőt vonzott, amelyet 2004-ben mutattak be az akváriumban.

Akkor több mint egymillióan voltak kíváncsiak a fogságban tartott csúcsragadozóra. A később készített felmérésekből pedig kiderült, hogy a különleges találkozás hatására az emberekben sokkal jobban tudatosultak a fehér cápákat és a tenger egész élővilágát fenyegető veszélyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik