Tudomány

Kétfejű cápaembrió

A cápák születhetnek két fejjel is, pedig egy cápa egy fejjel is "sok".

Az izgalmas lelet egy magángyűjteményben rejtőzött évtizedeken át. A kétfejű cápák édesanyját egy terhes kutyacápát, 1934-ben találták Argentína partjainál. Az különleges embrió(ka)t az állat boncolásakor vették észre.

A kétfejű cápa – mely valójában egypetéjű cápaikrek összenőve – két hím cápának fejlődött volna ki, csak a méhen belüli növekedésük során az embriók nem váltak időben szét.

Állatoknál sűrűbben fordul elő a sokfejűség azaz polycephalia, mint az embereknél. A leggyakrabban teknősöknél figyelhető meg a jelenség. A sziámi iker teknősök háziállatnak is kelendőek.

Észleltek már kétfejűséget szarvasmarha, juh, sertés, macska, kutya, sőt halak esetében.

A kétfejű állat valójában két állat, mely egy testben végződik. A két teremtmény idegrendszerének összenövése határozza meg a közös mozgáskoordinációs képességet. A cápák esetében jól látható: a két gerincoszlopban két külön gerincvelő húzódhatott.

A kétfejű élőlények rövidebb ideig élnek, mint a szétvált egypetéjű ikrek. Tajvanon 1999-ben egy háromfejű teknős született. A harmadik – parazita – ikerfejnek alig észlelhető a nyoma.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nagyobb felbontásban a kétfejű cápaembrióról készült fénykép (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik