Tudomány

Megerősíti a rossz csontokat egy liliomfa

Első alkalommal azonosítottak növényi molekulát az emberi csontleépülés megakadályozására.

A felfedezés a Berni Egyetem kutatóinak köszönhető. Az eredmények alapján a szakértők remélik, hogy a molekula mintájára csontritkulás és ízületi kopás elleni gyógyszereket tudnak kifejleszteni.

Az intézmény közleménye szerint az új hatóanyag az Egyesült Államok délkeleti részén és Észak-Mexikóban élő örökzöld magnóliából származik.

Jürg Gertsch és csapta, a Berni Egyetem biokémiai és molekuláris központjának munkatársai a – Magnolia grandiflorából – örökzöld magnóliából származó molekula alapján mesterséges hatóanyagot állítottak elő.

A Chemistry & Biology című szaklapban a kutatók leírják, hogyan állítható meg a csontfaló sejtek keletkezése.

A csontfaló sejtek akkor keletkeznek, ha bizonyos immunsejteken speciális receptorok aktiválódnak. A berni kutatók új hatóanyaga oly módon befolyásolja a receptorokat, hogy azok nem aktiválódnak, így nem jönnek létre a csontfaló sejtek.

Gertsch kifejtette, az új hatóanyag a kannabiszhoz hasonló felépítésű – pszichoaktív hatás nélkül. Nagy esély van tehát arra, hogy a csontritkulás és ízületi kopás kezelésére alkalmas gyógyszereket fejlesszenek ki a magnóliamolekula segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik