Tudomány

Májátültetést hajtottak végre egy AIDS-esen

Lengyelországban első ízben sikeres májátültetést végeztek egy HIV-vírussal fertőzött 20 éves betegen.

Marek Krawczyk professzor, a Varsói Orvosi Egyetem általános sebészeti, szervátültetési és májklinikájának és tanszékének vezetője a hét végén számolt be a PAP hírügynökségnek a műtétről, amelyet augusztus 3-án végeztek el.

Mint mondta, azért tájékoztatták a közvéleményt csak most, mert idáig nem voltak biztosak benne, hogy sikerült a Lengyelországban úttörőnek számító beavatkozás.

A fiatal férfi már kómában volt, amikor Krawczyk professzor klinikájára került. Az átültetés jelentette számára az utolsó esélyt, mert májelégtelenségben szenvedett és hasa is felpuffadt. A páciensnek hepatitis B-vírus okozta fertőző májgyulladása volt, és máját emellett azok a gyógyszerek is megterhelték, amelyeket a HIV-fertőzés ellen kapott.

A professzor közlése szerint a férfi állapota a májátültetés óta jelentősen javult, visszanyerte az eszméletét. Ismét elkezdték nála a retrovírusok elleni kezelést, amelynek eredményeképpen sikerült drasztikusan, több százezerről mintegy százra csökkenteni a vérében kimutatható vírusok számát.

A varsói szervátültetési klinika a legnagyobb lengyelországi egészségügyi intézmény, ahol májátültetéseket végeznek. Az idei évben, augusztus 25-ig 86 ilyen beavatkozást hajtottak végre. Összességében 1994 óta 975 májátültetést végeztek a klinikán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik