Tudomány

AIDS-oltás a láthatáron

HIV-vírus elleni új és hatékony antitesteket azonosítottak amerikai kutatók, amelyek újabb lehetőségeket kínálnak a betegség elleni védőoltás létrehozásához.

Az antitestek az immunrendszer “fegyverei” a fertőzések, a vírusok vagy baktériumok ellen.

A HIV-vírus számos és gyors mutációjából eredő nagy változékonysága miatt a legtöbb esetben hatástalan a védekezés. A fertőzött személy szervezetében kialakuló antitestek képtelenek semlegesíteni a vírust.

A tizenhét újonnan azonosított antitestet négy vírushordozó szervezetéből levett mintákból izolálták, ezek hatásos immunválaszt adhatnak a HIV-vírusra.

Az új antitestek többsége tízszer erősebb, mint a védőoltás utáni kutatás során nemrégiben ismertetett társaik – PG9, PG16 és VRC01 – jegyzik meg a kaliforniai Scripps Kutatóintézet által szervezett kutatócsoport tagjai.

Ezeknek az antitesteknek az egyes kombinációi kedvező arányban fedik le a HIV-vírus variációinak nagy arányát – mondták a kutatók.

Az orvosok szerint a HIV-fertőzést megakadályozó védőoltásnak még a fertőzésnek való kitettség előtt “meg kell tanítania” az immunrendszert e hatékony antitestek előállítására.

Amióta a betegséget 1981-ben felfedezték, az AIDS mintegy 30 millió ember halálát okozta világszerte. Közel 34 millió HIV-fertőzött él jelenleg az ENSZ által az AIDS elleni küzdelem céljából létrehozott szervezet, az UNAIDS becslése szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik