Tudomány

Római hölgyek bikiniben, legionáriusok bugyogóban

Fejlettebb volt az ókori Róma textiliparja, mint ahogy azt korunkban gondolják. A rómaiak nem hordtak zsákruhákat, katonáik sosem öltöztek pirosba.

A német régészet legújabb kutatásaiból kiderül – melyet a Vondolanda táborának leletei alapján végeztek – hogy a rómaiak páratlan textiliparral rendelkeztek, olvasható a Múlt-kor történelmi portál oldalán.

Michael Tellenbach a mannheimi Reiss-Engelhorn Múzeum igazgatója elektronmikroszkóppal elemezte az ókori kelmék összetételét, amikor rájöttek, hogy olyan textilipari tömegtermelés alakult ki a Római Birodalomban, amelyhez hasonlót csak a késő-középkorban tudtak létrehozni.

A rómaiak tovább nem öltözködtek zsákszerű ruhákba, hanem formára igazították a kelméket.

A rómaiak már hordtak alsóneműt. Jól tudják ezt azóta, amióta a Villa Romane del Casale mozaikján bikinire emlékeztető ruhákban fürdőző nőket vettek észre. De hogy a nők hétköznap is viseltek-e fehérneműt ez még mindig kérdés.

A legionáriusok biztos, hogy egyfajta alsónadrágot hordtak nemi szervük védelmében. A földművesek pedig pelenkára emlékeztető ágyékkötőt vettek föl nap mint nap.

A katonák nem viseltek fényes egyenruhákat. Továbbá a hollywoodi filmektől eltérően piros ruháik sohasem voltak. A földszíneket és a zöld árnyalatait kedvelték. A vörös színt a nőknek tartották fent.

Gazdasági krízisben sem nem hagyták abba a divatolást, akkor is megtalálták a módját a szövetgyártásnak. Diocletianus idején például csalánból szőttek ruhákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik