Tudomány

Világcsúcs lehet Caesar gyilkosának pénze

24.hu
24.hu

2011. 07. 19. 08:17

Akár 100 millió forintnyi rekordnagyságú összeget is megadhatnak a Brutus pénzérméért egy szeptemberi kaliforniai árverésen.

Korábban a témában:

Az érme rendkívül ritka: Brutus verette és nevelőapja, Julius Caesar halálára emlékeztetett vele.

Brutus egyike volt Caesar gyilkosainak, a merénylet után elmenekült Rómából köztársaságpárti összeesküvő társaival együtt, és görög földön állapodott meg sereget gyűjteni Caesar politikai utódai, Marcus Antonius és Octavianus ellen.

Saját pénzt veretett, melyet kezdetben hagyományos témák díszítettek, ám utolsó érmeváltozatának egyik oldalán EID MAR – március idusa – szavak állnak két tőr közepette egy csúcsos sapka társaságában. Utóbbi a szabadságot jelképezi, felszabadított rabszolgák kapták, bár az egész társadalom hordta.

Az érme másik oldalán maga Brutus látható jobb profilból, jóllehet a köztársaságpártiak körében szigorú hagyomány volt, hogy senki arcképe nem kerülhet pénzre – életében.

Brutusék azután nemcsak csatákat veszítettek, hanem  belháborút is, és a mostohafiú azzal a tőrrel lett öngyilkos, melyet nevelőapja ellen fordított.

Utolsó pénze annak is köszönheti ritkaságát, hogy Antoniusék nagyon igyekeztek kivonni a forgalomból és beolvasztani.

A szeptember 7-én Kaliforniában kalapács alá kerülő érme eladása előtt pár napig megtekinthető egy Beverly Hills-i kiállításon – adta hírül a Brit Metro újság.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.