Tudomány

Megszületik Besse Cooper, a világ legidősebb embere (1896)

Tennessee, 1896. augusztus 26. – Besse Berry Brown néven megszületik a világon ma élő legidősebb nagymami. Ma 115 éves.

Cooper Sullivan County-ban, Tennessee államban látott napvilágot, nyolc gyermekből harmadikként. A helyi középiskolában érettségizett le 1913-ban, majd az East Tennessee State Normal Schoolban három évvel később tanítói képesítést szerzett. Szülővárosából az I. világháború kezdetén költözött át Georgia államba, itt ismerkedett meg és ment hozzá Luther Cooperhez 1924-ben. A hölgy saját bevallása szerint boldog házasságban élt a férjével, kapcsolatukból 4 gyermek, majd 11 unoka, 15 dédunoka és egy ükunoka született.

Cooper férje halála (1963) után egyedül éldegélt a Georgia állambeli Betweenben, majd a ’90-es években öregek otthonába került a Walton Regional Medical Centerben. Itt ünnepli mai, 115. születésnapját is, méghozzá kedvencével, egy nagy tányér rántott csirkével.

A hölgy 1920-ban szavazott először, azaz egyike volt az első nőknek, akik élhettek a szavazati jogukkal az Egyesült Államokban. Noha jól emlékszik a Titanic katasztrófájára, a világháborúkra, a Holdra szállásra és nagyjából minden eseményre, ami a 20. század történelmét meghatározta, Cooper a Betweenben eltöltött időkre emlékszik vissza legszívesebben – és a mai napig ezt tartja otthonának.

Saját bevallása szerint az idejét legszívesebben olvasással tölti, noha a szemei már nem nagyon bírják a megterhelést, a hallása pedig mára annyira leromlott, hogy általában gyermekei tolmácsolására van szüksége a beszélgetéshez. Egy újságíró azon kérdésére, hogy mit tart a hosszú élet titkának, egy interjúban a következőt válaszolta: „Az egyik unokám már érdeklődött erről. Nos, nem tudom, de én sosem avatkoztam mások ügyeibe, és nem ettem egészségtelen ételeket.”

A legidősebbek számokban

A valaha élt legidősebb ember a francia Jeanne Calment volt, aki 122 évesen és 164 naposan hunyt el 1997. augusztus 7-én. Őt két amerikai hölgy, Sarah Knauss (119 év, 97 nap) és Lucy Hannah (117 év, 248 nap) követi a ranglistán.

Cooper után a második, még élő legidősebb ember a japán Chiyono Hasegawa, aki idén november 20-án tölti majd be a 115, életévét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik