Nagyvilág

Elhunyt a világ legidősebb férfija

Az amerikai Walter Breuning 114 éves volt.

Az 1896-ban született öregúr természetes halállal hunyt el egy Montana államban található idősotthonban. Ő volt a második legidősebb személy a világon, az ugyancsak amerikai Besse Cooper után, aki csupán 26 nappal született korábban.

Breuning az Associated Press hírügynökségnek adott korábbi interjújában elmondta, hogy szegény körülmények között töltötte gyermekkorát, a XX. század első évtizedében sokáig áram és folyóvíz nélkül éltek szüleivel. Első állását azzal egy időben szerezte, mikor Henry Ford először kísérletezett híres szerelőszalagjával. Később a vasútnál hivatalnokként helyezkedett el, ahol ötven éven át dolgozott, gyakran a hét minden napján. Breuning az első világháború idején jelentkezett a hadseregbe, azonban végül nem hívták be, a második világégéskor pedig már túl idős volt a katonai szolgálatra.

Az ötvenes években veszítette el feleségét, ezt követően nem is házasodott újra. Hatvanhét éves korában hagyta ott a vasúti állását, a munkát azonban nem hagyta abba, egészen 99 éves koráig dolgozott. Breuning szerint ez volt az egyik kulcsa annak, hogy ilyen sokáig élt.

A világ legidősebb férfija az AP szerint úgy tartotta, a hosszú élethez elegendő egyszerű szabályokat betartani:

Üdvözöld a változást, akkor is, ha az hirtelen jön. („Minden változás jó.”)

Kétszer étkezz egy nap. („Ennyi bőven elég.”)

Dolgozz, ameddig csak tudsz. („Jól fog jönni az a pénz.”)

Segíts másokon. („Minél többet segítesz másokon, annál jobb formába kerülsz.”)

Fogadd el a halált. („Soha ne félj a haláltól. Mindenki meghal egyszer.”)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik