Tudomány

Lezuhant egy orosz űrhajó

Nem megfelelő pályára került, majd a földre zuhant a Progressz M-12M orosz teherűrhajó, amelyet szerdán indítottak el a Nemzetközi Űrállomásra.

A probléma a hordozórakéta harmadik fokozatának beindításánál következett be. Az űrhajó több mint 3,5 tonna terhet szállított volna az űrállomásra. A Progressz űrhajókkal több mint 30 éve nem volt probléma.

Az űrhajó maradványai mintegy két órával később az Altáj Köztársaság lakatlan részén a tajgába zuhantak, mintegy 40 kilométerre a legközelebbi lakott településtől. Senki nem sérült meg, kár nem keletkezett, de a területet mindenesetre átvizsgálják.

A földi repülésirányító központ közlése szerint a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak két-három hónapra elegendő oxigénje, vize és élelme van.

Az űrhajó több mint 3,5 tonna terhet vitt volna az űrállomásra, egyebek között süteményt, paradicsomot, fehérneműt, DVD-ket, vizet, oxigént, élelmiszereket. Kísérletek céljaira legyeket is szállított volna az űrhajósoknak.

Kétséges azonban, hogy a mostani szállítmány kimaradását követően útnak indulhat-e a következő űrexpedíció a tervezett szeptemberi időpontban.

Az Interfax hírügynökségnek rakétaipari források azt mondták: nem kizárt, hogy módosítják az idei programot. Szeptemberre volt kitűzve a Szojuz TMA-22 űrhajó indulása fedélzetén az újabb űrexpedíció tagjaival.

A következő Progressz teherűrhajót pedig október 28-án szándékoztak az űrállomásra indítani. Mindezt elhalaszthatják, amíg nem tudják tisztázni, mi okozta a szerdán felbocsátott Progressz elvesztését.

A szerdai lett volna idén a negyedik Progressz teherűrhajó-járat, és az október 28-i lett volna ebben az évben az utolsó.

Az Arhangelszki területen lévő Pleszeckben közölték, hogy ott a történtek ellenére tovább folynak az előkészületek a GLONASZSZ orosz globális helyzetmeghatározó rendszer további műholdjának augusztus 26-re tervezett felbocsátására.

A műholdat ugyanolyan Szojuz-2 rakéta juttatná Föld körüli pályára, amilyennel a Progressz teherűrhajó indult.

A Progressz M-12M szerdai elvesztése nem egész egy héten belül a második, december óta a negyedik sikertelen orosz felbocsátás volt.

Augusztus 18-án a gyorsító fokozat meghibásodása miatt Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, az Ekszpressz-AM4 nem állt az előírt pályára, decemberben az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe, februárban pedig egy katonai műhold nem érte el a kijelölt pályát.

Az Interfax hírügynökség legújabb információi alapján ideiglenesen leállították a Szojuz hordozórakétákkal történő űrkutatási felbocsátásokat a Bajkonurból szerdán indított Progressz M-12M teherűrhajó elvesztése miatt. A következő fellövést péntekre tervezték volna.

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak két-három hónapra elegendő oxigénje, vize és élelme van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik