Tudomány

Pornóporcelán Kínából

Valódi ritkaságnak számító, XVII. századi kínai porcelán került elő Portugáliában: az edényt a Káma Szútra ihlette erotikus képek díszítik.

Kapcsolódó cikkek

A lisszaboni Nova Egyetem régészei váratlan helyen, egy kolostorban bukkantak a kínai ízlésnek “megbotránkoztató” és merész porcelánedényre.

Az újdonság, amivel a kék-fehér darab szolgált, épp abban rejlik, hogy leplezetlenül ábrázolja egy nő és egy férfi közötti nemi aktust – magyarázta Mario Varela Gomes, az ásatások vezetője.

A porcelán “erotikus csábítást ábrázol, a képek pornográf jellegűek” – állapította meg. Hozzáfűzte, hogy a vázán látható pozitúrák a XVII. században még nem jelentek meg porcelánon, a készítő vélhetően a Káma Szútrából merített.

A szexuális tartalomtól eltekintve a váza a kor szokásainak jobb megismerését is szolgálja, az ábrázolt jelenetek ugyanis a XVII. századi kínai arisztokrácia szokásait tükrözi – vélekedtek a régészek.

Portugáliát évszázadokig erős kereskedelmi kapcsolat fűzte a Távol-Kelethez, a váza vélhetően ennek gyümölcseként került Nyugat-Európába. “Sok kínai porcelán van a portugál kolostorokban, ez a XV-XVII. századi luzitán terjeszkedésből ered” – magyarázta Varela Gomes.

A régészek a csorba edényen kívül vietnámi porcelánt és Indiából származó rubint ékszereket is találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik