Tudomány

Téli álmot alszanak az ufókereső antennák

Az amerikaiak leállították a földönkívüli mesterséges értelem után kutató SETI program legnagyobb rádiótávcsövét.

A SETI Intézet kihúzta a híres Allen Teleszkóp Tömb dugóit. Egyszerűen nincs pénz az rádió jeleket befogó és elemző ufókutatás legfőbb eszközeinek működtetésére.

A SETI Intézet vezérigazgatója úgy jelentette be a rádióantenna tömb rolójának lehúzását: a SETI legfőbb programja téli álmot alszik, amíg nem kap megfelelő állami támogatást.

Az kutatás leállítása a SETI szakértői szerint nem jöhetett volna rosszabb időpontban, a földönkívüli értelemre irányuló kutatásokat össze lehetett volna hangolni a Kepler-teleszkóp exobolygó felfedzéseivel.

Jill Tarter a SETI igazgatója némi iróniával úgy kommentálta a történteket: “amikor végre más bolygókra tekinthetünk, éppen akkor nem tudjuk lehallgatni őket”.

A 2000-es években az Arceibo Obszervatórium mellett felépített Allen Teleszkóp Tömb tavaly már 350 olcsó kereskedelmi antennákból állt, amelyeket együttesen egy hatalmas rádiótávcsövet alkotva párhuzamosan használhattak mind SETI célokra, mind rádiócsillagászati kutatásokra.

A tömb alkalmassá tette az égbolt számos területének egyszerre történő tanulmányozását, több csatornán és napi 24 órán keresztül tette lehetővé a Phoenix projekt – azaz a földönkívüli értelem keresésének – kiterjesztését 100 ezer, vagy akár 1 millió közelebbi csillagra.

AJÁNLOTT LINKEK:

A SETI leállította az Allen Teleszkóp Tömb működését (SETI)
Cikk az Allen Teleszkóp Tömb leállításáról (Mercury News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik