Tudomány

Fénylő nyakék a végtelen térben

24.hu
24.hu

2011. 08. 15. 12:39

Óriási fénylő nyakék ragyog a Hubble űrteleszkóp legújabb felvételének a középpontjában - a képződmény tizenötezer fényévnyire, a Nyíl-csillagképben található.

Korábban a témában:

A kozmikus objektum, amelyet találóan Nyaklánc-ködnek neveztek el, valójában egy planetáris köd, amely egy Naphoz hasonló “közönséges” csillag parázsló maradványaiból képződött.

A planetáris köd gázból és plazmából álló világító burok, amely bizonyos típusú csillagok körül képződik, az életük vége felé ledobott gázfelhőből.

Elnevezésük onnan ered, hogy a kisebb távcsövekben az óriásbolygókhoz – Jupiter, Szaturnusz – hasonlónak látszanak, de valójában semmi közük a bolygókhoz; csillagokból kilökődött anyagból alakulnak ki.

A világegyetem többi objektumához képest nagyon rövid életűnek számítanak; alig néhány tízezer évig léteznek, a Tejútrendszerben jelenleg körülbelül 1500 planetáris köd ismert. Kutatásuk azért fontos, mivel a kialakulásuk, életük és haláluk során lejátszódó folyamatok megismerése segíti a világegyetem fejlődésének megértését.

A Nyaklánc-köd egy hatalmas ragyogó kör, amelyet az összesűrűsödött gáz fénylő “gyöngyszemei” alkotnak. A kozmikus ékszer átmérője 19 billió kilométert tesz ki.

A PN Go54.2-03.4 jelű planetáris ködöt két szorosan egymás körül keringő csillag hozta létre. A páros oly közel van – mindössze néhány millió kilométer választja el őket egymástól, hogy a Hubble-felvételen egyetlen fénylő pontként látszanak a fénylő kör közepén.

Mintegy tízezer évvel ezelőtt az öregedő csillagok nagyobbika kezdett felfúvódni. Egyre nagyobb és nagyobb “testméretre” tett szert, míg teljesen be nem borította társát.

A kisebbik csillag, bár “bekebelezték”, mintha mi sem történt volna, tovább keringett, s egyre nagyobb forgási sebességre ösztökélte testvérét. Jelenleg a két csillag oly viharos sebességgel kering egymás körül, hogy alig több mint egy nap alatt haladnak végig pályájukon.

A nagy sebesség következtében a felfúvódott csillag gázborításának jelentős része “lehámlott” és a világűrbe áramlott ki. A centrifugális erőnek köszönhetően a gáz jelentős része a csillag egyenlítője körül gyűlt össze, létrehozva gyöngyfűzért, amelynek szemeit az összesűrűsödött gáz alkotja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.