Tudomány

Koromfekete bolygót találtak a Sárkány-csillagképben

A TrES-2b jelű, Jupiter-méretű gázóriás a ráeső napfény alig egy százalékát tükrözi vissza.

A kutatásról a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society legújabb számában jelentették meg tanulmányukat amerikai csillagászok.

A planétát 2006-ban a Transzatlanti Exobolygó-kutató Rendszer  – TrES, Trans-Atlantic Exoplanet Survey – segítségével fedezték fel, viszont csak most vizsgálták a NASA Kepler-űrtávcsövének segítségével, amely a távoli csillagok fényességét képes mérni hihetetlen precizitással.

A bolygó mindössze 5 millió kilométerre található saját csillagától, s a 750 fényévnyire található GSC 03549-02811 katalógusjelű csillag körül kering, amely felé mindig ugyanazon oldalával fordul.

A fényes ammóniafelhőkbe burkolózó Jupiter-szerű bolygó a ráeső fénynek több mint a harmadát visszatükrözi. A TrES-2b viszont a bolygón uralkodó 1000 Celsius fokos hőmérséklet miatt nem tehetett szert ammóniafátyolra, helyette légkörét fényelnyelő vegyi elemek – “porlasztott” nátrium és kálium, valamint titánoxid alkotja, bár ezek egyike sem magyarázza meg teljesen, hogy miért oly sötét ez az égitest.

“A TrES-2b kevésbé tükrözi vissza a fényt, mint a fekete akrilfesték” – hangsúlyozta David Kipping, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza, a tanulmány vezető szerzője.

David Spiegel, a Princeton Egyetem asztronómusa, a tanulmány társszerzője azonban megjegyzi, hogy a koromfekete bolygó oly forró, hogy a koromfekete égitestet egyfajta halvány vöröses izzás veszi körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik