Tudomány

Új teszttel mentik a csecsemők életét

Csak a vér oxigénszintjét kell megmérni, és máris rájöhetnek melyik baba jött világra veleszületett szívhibával.

Egy több mint 20 ezer újszülött bevonásával elkészült tanulmányban – amelyet szerzői a The Lancet brit orvosi folyóiratban pénteken ismertettek – arra a megállapításra jutottak, hogy a vér oxigénszintjének mérése minden más tesztnél megbízhatóbban jelzi a veleszületett szívhibát.

A veleszületett szívhibák – például a szív kamrái közti lyuk vagy a billentyű rendellenessége – 145 újszülöttből egyet érintenek.

Hat brit kórházban mérték pulzoximéterrel – egy közel két évtizede jelen lévő technológiával – a babák vérében lévő oxigénszintet. Ha a mért érték túl alacsony volt, vagy mást mutatott a lábon, mint a kézen, akkor részletesebb vizsgálatokra került sor.

A teszt elvégzése kevesebb mint öt percet vett igénybe, és a súlyos rendellenességek 75 százalékát kiszűrte, a hagyományos módszerekkel kombinálva pedig az esetek 92 százalékát meg tudták állapítani vele.

Bár egyes szívhibák nem operálhatóak, a sebészet fejlődésének köszönhetően legtöbbjét ma már műtéti úton korrigálni lehet. Andrew Ewer kutatásvezető, a Birminghami Női Kórház munkatársa úgy véli, szerte Nagy-Britanniában alkalmazniuk kellene a kórházaknak az olcsó, egyszerű és gyors szűrési módszert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik