Tudomány

Azonosították a skizofréniagéneket

A skizofréniás esetek legalább felénél megtalálható az a negyven génváltozat, melyet amerikai kutatók fedeztek fel az utóbbi hónapokban.

A negyven különböző génen fellelt génmutációk a kutatók szerint megmagyarázhatják, hogy miért gyakori a skizofrénia előfordulása világszerte, a betegség ugyanis minden századik embert érint valamikor élete során. A skizofréniások mintegy tizedénél valamelyik szülő is érintett.

A mostani kutatás azt mutatta, hogy a genetika azokban az esetekben is szerepet játszik, amikor családi halmozódásról nincs szó.

Egy személy DNS-e nem tökéletesen azonos másolata szülei genetikai kódjának, mutációk fordulnak elő, amikor a spermiumok és a petesejtek kialakulnak. A Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársai 225 ember örökítő kódját elemezték, akik közül egyesek szkizofréniával éltek, míg mások nem, és megállapították, hogy negyven gén összefüggésben van a skizofréniával.

Az eredmény azt sugallja, hogy az eddig feltételezettnél jóval több gén járul hozzá a skizofrénia kialakulásához – magyarázta Maria Karayiorgou kutatásvezető a BBC hírportáljának.

CSAK A NEVÉBEN TUDATHASADÁS

A skizofrénia vagy szkizofrénia vagy hasadásos elmezavar kóros állapot, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása. A szó a görög szkízis – hasadás – és phrén – lélek – szavakból származik.

Az ennek nyomán elterjedt “tudathasadás” kifejezést tévesen használják a skizofréniára és disszociatív személyiségzavarra is, összekeverve a két fogalmat.

A valóságban a skizofrénia nem azonos a többszörös személyiséggel.

A skizofrénia tünetei nagyfokú változatosságot mutathatnak. A beteg időről időre különbözőképpen viselkedhet.

Néha nagyon izgatott vagy zaklatott lesz, máskor egy transszerű állapotba kerülhet, megint máskor pedig mozdulatlan, válaszképtelen állapot alakulhat ki, ám az is előfordulhat, hogy az idő nagy részében teljesen normálisan viselkedik. (forrás: WEBbeteg, Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik