Tudomány

Génmutáció állhat a skizofrénia hátterében

Egy genetikai mutáció következtében megszakad a kommunikáció az agy két területe között, melyek a memóriáért felelősek, ez lehet az alapvető oka a skizofréniának.

A kutatási eredmények szerint egy genetikai mutáció, melyet 22q11 hiányként ismernek, és gyakori a skizofrén pácienseknél, gátolja a kommunikációt a hippokampusz és a prefrontális kortex (a homloklebeny elülső része) között.

Joshua Gordon, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa szerint állatkísérletekben sikerült megmutatniuk, hogy ez a genetikai mutáció szakítja meg a megfelelő agyi területek közti kommunikációt, ezáltal kognitív problémákat okoz. Gordon úgy véli, a háttér pontosabb ismeretével megfelelő terápiákat dolgozhatnak ki a későbbiekben.

A skizofrénia nagyjából minden századik embert érint, jóval több férfit, mint nőt, általában a serdülőkorban vagy fiatal felnőtteknél jelentkezik először. Hallucinációkkal és a gondolkodás rendezetlenségével jellemezhető. Az antipszichotikus szerek nem gyógyítják, csak kezelik ezt a mentális betegséget.

Gordon és munkatársai kísérleteikben egészséges és az adott génmutációt hordozó egerekkel végeztek memóriateszteket, miközben agyi aktivitásukat mérték. A mutációt hordozó kísérleti állatok nem voltak képesek tevékenységüket olyan mértékben összhangolni, mint egészséges társaik. Gordon szerint további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy az állatkísérletek eredményei miként érvényesek azokra az emberekre, akik ugyanezt a genetikai mutációt hordozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik