Tudomány

Nanoszendvics: a jövő energiatárolója

Grafén és ón rétegekből hoztak létre nanoméretű rétegzett szerkezetet az amerikai Berkeley laboratórium kutatói, akik "szendvicsüket" nagy kapacitású energiatárolónak szánják.

A lehelet könnyű kompozitanyagot lítiumion-akkumulátorokban használhatják majd fel.

Az elektromos járművekhez minél könnyebb akkumulátorokra van szükség, amelyeket gyorsan fel lehet tölteni és számos ciklusokon keresztül megtartják töltési kapacitásukat. Yuegang Zhang kutatásvezető szerint a kifejlesztett nanoszerkezet éppen erre lesz alkalmas.

A grafén egyetlen atom vastagságú grafitréteg, amelyben a szénatomok hatszögletű, méhsejtekre hasonlító rácsban foglalnak helyet. Az anyag különlegessége, hogy átlátszósága mellett annyira tömör, hogy a legkisebb gázatom se képes áthatolni rajta, az elektromosságot pedig csaknem olyan jól vezeti, mint a réz.

A kompozitanyag előállítása során a szinte kétdimenziós grafénra vékony filmrétegként ónt vittek fel, majd újra grafén és megint ón következett. Ezt a több emeletes szendvicset aztán 300 Celsius fokra hevítették, és beleolvasztották az ónt a grafén kristályrácsába. A hőkezelés hatására aprócska oszlopok alakultak ki az ónból a szendvicsszerkezetben.

Ajánlott videó