Tudomány

A denevérek hallják a nektár helyét

24.hu
24.hu

2011. 07. 29. 14:14

A kubai szőlő akusztikus jeladóként működik, a fülüknél fogva vonzza magához a bőregereket.

Korábban a témában:

Egy fényes és mutatós virág nem illatával, hanem formájával hívogatja magához a beporzókat.

A kubai szőlő, latin nevén Marcgravia Evenia nem egy látványos növény, de formája annál izgalmasabb. A nektárja fölött ugyanis egy különleges tál alakú levél helyezkedik el, mely egyedi módon veri vissza a hangokat.

A denevérek echolokációval, azaz a visszhangok alapján tájékozódnak, így hamar felismerik, merre található a számukra finom nektár.

Brit kutatók azt tesztelték, hogy valóban független-e a szőlő érzékelése a színtől és az illattól. Azt előre tudták, hogy a levél akusztikus tulajdonságokkal bír, de hogy a denevérek ezt tényleg hallják-e, azt be kellett bizonyítaniuk.

Egy csapat nektárdenevért vetettek be, amiket egy sötét szobába zártak különböző formájú levelekkel díszített etetőkkel. Arra voltak kíváncsiak, hogy az állatok vajon melyik nektárt választják: amely fölött egy sima levél, a szőlő ívelt levele függ.

Mérték az állatok reakcióidejét, vajon melyik ételforrást találják meg a leghamarabb. Az ívelt levelek felére csökkentették a keresési időt, mint a sima levelek vagy a levél hiánya.

Olyan denevérek is rábukkantak a nektárra, amik addig soha nem fogyasztottak a kubai szőlő nektárjából. Mindez azt jelenti, hogy a bőregereknél  a virágok formájának hallás alapján történő azonosítása nem egy korábban tanult viselkedés.

A tudósok számára egy teljesen új irányt nyitott meg a denevérek és a növények ilyen jellegű kapcsolatának feltárása. A jövőben más virágokat is keresnek, melyek szintén visszhangokkal csalogatják magukhoz a repülő emlősöket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.