Tudomány

Gyíkokkal rokon a teknős

24.hu
24.hu

2011. 07. 27. 11:57

Pontott tettek az őslénykutatók több évtizedes vitájára. A teknősök a gyíkokkal, nem pedig a krokodilokkal és a madarakkal állnak közeli rokonságban.

Korábban a témában:

A Maine állambeli Bar Harborbanműködő Mount Desert Island Biológiai Laboratórium két kutatója a Dartmouth College, valamint a Harvard és a Yale Egyetem szakembereivel együttműködve dolgozott ki egy új technológiát.

A módszer a nemrég felfedezett mikro RNS-ek vizsgálatával képes azonosítani az egyes állatfajok családfáját.

A szakemberek által vizsgált genetikai anyag, a DNS nagy része az összes organizmus számára alapvető fontosságú fehérjékhez, nagy molekulák építéséhez szükséges kódokat tartalmazza.

A mikro RNS-ek ennél jóval kisebb molekulák, amelyek képesek “ki-, illetve bekapcsolni” a géneket és ezzel szabályozni a fehérjetermelést. A rokonságban álló állatfajok esetében pedig rendkívül hasonlítanak egymásra és ezért fontos szerepet játszanak az azonosításban.

“A különböző mikro RNS-ek meglehetősen gyorsan fejlődnek ki az egyes állatfajoknál az idők folyamán és ha egyszer kialakulnak, akkor többé gyakorlatilag nem lehet megváltoztatni őket” – hangsúlyozta Kevin Peterson, az MDIBL és a Dartmouth College paleobiológusa. “Egy olyan fajta molekuláris térképet alkotnak, amelynek segítségével nyomon követhető egy faj fejlődéstörténete” .

Összesen 77 új mikro RNS családot azonosítottak, és ezek közül négy az ékszerteknősöknél – Chrysemys picta – is kimutatható. Tehát minden bizonyítékuk meg van ahhoz, hogy kijelentsék: a teknősök nem a krokodilokkal, hanem a gyíkokkal állnak rokonságban.

Bár a teknősökön kívül kevés teremtménynek sikerült ilyen sokáig eltitkolnia pontos családfáját, a kutatócsoport azt tervezi, hogy más állatoknál is kipróbálja a mikro RNS vizsgálatot, hogy így határozza meg azok pontos származását és “rokonsági kapcsolatait”.

Ezen kívül egy internet alapú platform kifejlesztésén is dolgoznak, hogy a világ különböző tájain tevékenykedő kollégáikkal is megoszthassák a szoftvert.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.