Tudomány

Ráleltek az eltűnt légióra

A mai napig titok övezi az ókori római hadsereg IX. Hispana légiójának sorsát. Azonban egy történész végre rábukkant a legendás csapat nyomaira.

Lassan két évezrede nem tudni, hova lett az Augustus császár korában a Pannóniában is állomásozó IX. Hispana légió. Ötezer római katonának veszett nyoma, holott az ókori alakulat legyőzhetetlennek számított.

A történészek eddig azt feltételezték, hogy a légiót 83-ban Britanniában barbár törzsek pusztították el. A nagy létszámú, rövid karddal, hajítódárdával, vérttel és pajzzsal felfegyverzett katonákból egy csontdarab sem maradt fenn.

Giovanni Brizzi ókorkutató hadtörténész szerint ez azért történhetette, mert a légiót nem Európában, hanem kis-ázsiai Kappadókiában a pártusok csalták tőrbe 161-ben. A bolognai egyetem professzora kijelentését egy sírral bizonyítja.

A IX. légió egyik centuriójának maradványait a mai Törökország területén véli felfedezni. A légiót csellel sikerült megsemmisíteni. Ez történt a XXI. Rapax légióval is, melyet Domitianus korában a szarmaták csaltak tőrbe a magyar Alföld területén.

Brizzi kutatásait nem vette figyelembe két, a közelmúltban készült angol film: mindkettő – a 2010-ben készült A kilencedik légió és a 2011-es The Eagle of Ninth – Britanniába helyezi a IX. légió vereségét.

IX. LÉGIÓ

Valószínűleg Julius Caesar alapította, mindenesetre részt vett a philippi csatában, s ezért megkapta a Macedonica melléknevet.

A légió szerepelt i. e. 43-ban Caesar diadalmenetében, ekkor már a Hispania (-iensis) melléknevvel illették.

Augustus korában Pannóniában állomásozott, ennek halála után ez a legio is fellázadt.

20-ban Africában találjuk, négy év múlva ismét Pannóniában. 51-ben részt vett Claudius britanniai hadjáratában, 69-ben Vitelliust segítette, de Cremonánál vereséget szenvedett.

Domitianus alatt egy része Germaniában harcolt. Hadrianus uralkodásának kezdetén a brigantesek megsemmisítették. Tábora a későbbi York területén Eburacumban vot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik