Tudomány

Őssejttenyésztő új műanyag

24.hu
24.hu

2011. 07. 18. 13:55

Egy újféle műanyag segítségével áthidalhatják a tudósok azokat a nehézségeket, amelyek a felnőtt őssejtek tenyésztésekor jelentkeznek.

Korábban a témában:

Az eddig alkalmazott felszínekkel az a probléma, hogy az őssejtek nagyobb mennyiségben való tenyésztésekor nem minden sejt őrzi meg hasznos jellemzőit.

A fejlesztők azt remélik, hogy a technika segítségével új terápiákat dolgozhatnak ki a regeneratív orvoslásban csontok és más szövetek pótlására.

A glasgow-i és a southamptoni egyetemek anyagkutatói olyan “nanomintázatú” felszínt hoztak létre, mely a Blue-ray lemezekhez hasonló módon gyártható. Az anyag felszínét aprócska gödrök borítják, melyekben hatékonyabban növekedhetnek az őssejtek egy-egy kiválasztott terápiához.

A jelenleg alkalmazott folyamatban először kinyerik az őssejteket a pácienstől – általában a csontvelőből -, majd laboratóriumban tenyésztik, hogy a sejtek számát annyira növeljék, amennyivel már megkezdhető a regeneráló terápia. Amikor a sejtek mennyisége elegendő, visszajuttatják azokat a páciens szervezetébe.

Az eljárásban az okozza a gondot, hogy a hagyományos műanyag felületen szaporított sejtkultúrában nem mindig őssejt alakul ki, hanem helyette más típusú sejtek jönnek létre, amelyeket nem lehet a terápiában hasznosítani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.