Tudomány

A C-vitamin hiánya növelheti a szürke hályog kockázatát

Citrusok(1024x768).png (citrusféle, citrom, narancs, )
Citrusok(1024x768).png (citrusféle, citrom, narancs, )

Elsősorban azoknál az idősebb embereknél, akik étkezésükkel kevés C-vitamint vesznek magukhoz.

A szürke hályog a szemlencse maradandó elhomályosulása, amely általában idősebb korban alakul ki. A mostani tanulmányba 5600, hatvan év feletti indiai embert vontak be, akiket életmódjukról és étkezési szokásaikról is kikérdeztek, valamint mérték vérükben a C-vitamin szintjét.

Összességében a résztvevők 73 százalékának volt szürke hályog a szemén, ám nagyobb arányban az étkezéssel kevés, és kisebb arányban a több C-vitamint fogyasztó embereknél. A legmagasabb C-vitamin vérszinttel rendelkező önkéntesek körében 39 százalékkal alacsonyabb volt a szürke hályog előfordulási kockázata az alsó negyedbe került emberekhez viszonyítva.

A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói elemzésüknél a szürke hályog megjelenésének más kockázati tényezőit is figyelembe vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik