Tudomány

Kettős lábátültetést végeztek Spanyolországban

A világon először hajtottak végre kettős lábátültetést spanyol orvosok. A páciens másképp örökre kerekesszékbe került volna.

A valenciai orvoscsapat nem közölt részleteket sem a fogadó betegről, sem pedig arról, akitől a végtagok származtak.

Az átültetés különösen bonyolult beavatkozás volt, a Pedro Cavadas sebész vezette csapat nem tudott korábbi esetekre és tapasztalatokra támaszkodni. A hosszú órákig tartó műtét vasárnap este kezdődött és hétfőn ért véget.

Pedro Cavadas még két napig nem akar részleteket közölni a transzplantációról. A sebész 2010 májusában kapott engedélyt a hatóságoktól kettős lábátültetés végzésére.

Akkor arra hivatkozott, hogy egy fiatal férfinak van szüksége az új végtagokra. A páciens balesetben vesztette el lábait. “Az amputációt a végtagok felső részeinél végezték, így protézis alkalmazása nem jöhet szóba. Egyedül a kettős lábátültetés a lehetséges módja annak, hogy elkerülje a kerekesszékhez kötöttséget” – mondta tavaly.

Pedro Cavadas két éve az első volt, aki teljes arc transzplantációt végzett Spanyolországban. 2006-ban sikeresen hajtott végre kettős kézátültetést. Nevéhez több úttörő beavatkozás köthető a transzplantáció területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik