Tudomány

Az időjárás átírhatja az űrtörténelmet

A NASA ugyan még mindig nem tette át az Atlantis űrrepülő startját. A floridai időjárás mégis aggódásra adhat okot. Lehet, hogy elhalasztják a kilövést?

A BBC News hírportál riportere szerint a Kennedy Űrközpont területén csütörtökön szakadó esőben és villámlásban készültek a NASA-nal az Atlantis űrsikló elindításának végső fázisára.

NASA-videó a tegnapi villámlásról:

A NASA időjárás szakértői szerint, ahogy ezt korábban egy közleményben közzétették, mindössze 30% esély van arra, hogy az Atlantist ma délután fellövik.

Az állomás – Cape Canaveral – területén több ezer néző optimistán várja az űrrepülőgép felemelkedését.

A szombatra és vasárnapra ígért időjárás – ahogy korábban erről beszámoltunk – kecsegtetőbbnek ígérkezik, de a NASA részéről súlyos döntésről van szó, így egyelőre maradnak a július 8-i magyar idő szerinti 17 óra 24 perces időpontnál.

A NASA-nál nem lenne szokatlan az indítás elhalasztása, ugyanis a két utolsó nyugdíjba vonuló űrsikló – a Discovery és az Endeavour – is késéssel startolt.

Az Atlantis az amerikai űrtörténelem egyik szakaszát zárja le a július 8-án induló STS-135-ös 12 napig tartó misszióval. Az űrrepülő csökkentett létszámú, négyfős legénységgel indul. Visszatérésükkel végleg lezárul a NASA három évtizede tartó Space Shuttle űrsiklóprogramja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik