Tudomány

Vihar zavarhatja az utolsó űrsikló indítását

Időjárási problémák miatt akár az utolsó pillanatban is lefújhatják az Atlantis űrsikló fellövését.

A NASA közleményt tett közzé július 5-én, miszerint az űrsikló startjának visszaszámlálása elkezdődött. A négy fős legénység sikeresen megérkezett tegnap a Kennedy Űrközpontba, Floridába.

Az asztronauták, melyek az STS-135-ös küldetés részesei lesznek felülvizsgálják a tervezett repülés koordinátáit, és ellenőrzik az űrruhákat.

De hiába a nagy optimizmus a BBC News hírportál értesülései szerint 60%-os eséllyel tolhatják el órákkal, vagy akár napokkal is az utolsó űrsikló fellövését. A szombatra és vasárnapra ígért időjárás kecsegtetőbbnek ígérkezik, de a NASA részéről súlyos döntésről van szó, így egyelőre maradnak a július 8-i magyar idő szerinti 17 óra 24 perces időpontnál.

A NASA-nal nem lenne szokatlan az indítás elhalasztása, ugyanis a két utolsó nyugdíjba vonuló űrsikló – a Discovery és az Endeavour – is késéssel indult.

EGY HARMINC ÉVES ŰRPROGRAM ÉR VÉGET

Az Atlantis űrsikló az amerikai Space Shuttle program egyik legelső darabja. 1979-ben kezdték összeszerelését. 1985-ben, azaz közel 26 esztendeje indították először az űrbe.

Nevét az RV Atlantis két árbocos vitorlás hajóról kapta, mely 1930 és 1966 között szelte a tengereket. 5600 alkalommal kerülte meg a Földet, 12-szer járt az űrben, és eddigi küldetései alatt 500-szor járhatta volna be a Föld-Hold távolságot.

A július 8-ra tervezett kilövéssel és az azt követő 12 napos expedícióval lezárul végleg az amerikai űrkutatás három évtizedes Space Shuttle űrsikló programja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik