Tudomány

Ránctalanítóval kezelnék az asztmát

A gégefő izmába fecskendezett botoxszal enyhítenék az asztmások köhögési rohamait, ha sikeresen zárul a szer klinikai próbája.

A botox ránctalanító hatását úgy éri el, hogy a Clostridium botulinum baktérium által termelt idegméreg – a botulinum neurotoxin – átmenetileg megbénítja azokat az izmokat az arcon, amelyek ráncot okoznak.

Az utóbbi években a botulinum idegrendszeri gyógyszerként is elterjedt, például a Parkinson-kórral járó remegés enyhítésére, fájdalomcsillapítására és migrénes fejfájás csillapítására használják.

A melbourne-i Monash Egyetem orvosi központjának kutatói Phil Bardin vezetésével súlyos asztmás pácienseknél tesztelik a botox injekciót. A kutatók korábbi vizsgálataikban úgy találták, hogy a súlyos asztmások felénél rekedtség is jelentkezett, hasonló jellegű, mint amikor a hangszálak túlerőltetése miatt válik rekedtté valaki.

Az utóbbi problémával küzdő emberek egy csoportjánál – mintegy 400 páciensnél – már hatékonynak bizonyult a botox befecskendezése a gégefőbe – közölték a kutatók.

A világelső ausztrál tanulmányba hatvan asztmás pácienst vontak be. A résztvevők fele botoxot kap a gégefő izmába, a másik fele placebót. A kezeléstől nem azt várják, hogy meggyógyítja az asztmát, hanem azt, hogy enyhíti a vele járó tünetet, az erős köhögést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!